Sekret tkwi w prostocie – 4 cechy prawdziwej pizzy neapolitańskiej

Pierwsze placki przypominające pizzę neapolitańską powstały prawdopodobnie już w starożytności. Obecna forma ukształtowała się w XVII wieku w Neapolu. Od tego czasu ten rodzaj placka rozprzestrzenił się po całym świecie. Prostota wykonania ciasta na pizzę, wyjątkowy, pomidorowy smak i aromat świeżej bazylii przyczyniły się do tak dużej popularności w niemal każdym zakątku. Pizza neapolitańska stała się świetną bazą, na wzór której powstały inne popularne warianty. W poniższym artykule wskażemy na charakterystyczne cechy tego tradycyjnego placka. Wyjaśnimy w nim, na czym polega fenomen tej włoskiej pizzy. Zachęcamy do lektury.

Co wyróżnia pizzę neapolitańską spośród innych rodzajów pizz?
  • Pizza neapolitańska, z wielowiekową tradycją, wyróżnia się specyficznym przygotowaniem ciasta, techniką wyrabiania i pieczenia. Te cechy nadają jej niepowtarzalny aromat i smak.
  • Wyjątkowy smak pizzy neapolitańskiej to zasługa wysokiej jakości składników: ręcznie wyrabianego ciasta z mąki typu ,,00’’, słodko-kwaśnych pomidorów San Marzano i kremowej mozzarelli z mleka bawolego lub krowiego.
  • Pizza neapolitańska jest ceniona za autentyczny smak i symboliczne znaczenie w kuchni włoskiej, stanowiąc bazę dla wielu innych odmian pizzy.

Dlaczego prostota jest kluczem do doskonałej pizzy neapolitańskiej? 

Włoska kuchnia zachwyca prostotą łączenia smaków, świeżością składników oraz bogactwem aromatów i przypraw, co przekłada się na wyjątkowy smak i teksturę pizzy, docenianej przez smakoszy na całym świecie

Charakterystyczne cechy prawdziwej pizzy neapolitańskiej

Pizza neapolitańska posiada wielowiekową tradycję związaną z przygotowaniem ciasta, techniką wyrabiania czy sposobem pieczenia. Tradycyjna pizza z Neapolu ma ściśle określone cechy, które sprawiają, że jest tak aromatyczna i wyjątkowa. Poniżej wymieniliśmy najważniejsze z nich. 

1. Sposób wyrabiania ciasta z mąki typu ,,00”

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych cech pizzy neapolitańskiej jest jej ciasto. Tradycyjny placek wyrabia się ręcznie z oryginalnej włoskiej mąki typu ,,00”, wody, soli i drożdży. Ciasto powinno wyrastać przez co najmniej 8 godzin, a optymalnie nawet do 24 godzin. Idealna temperatura tego procesu to około 20-25°C, masę należy przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą, aby nie zaschła. 

Mąka pszenna swój śnieżnobiały kolor zawdzięcza starannemu oczyszczeniu z otrębów i składników odżywczych. Mąka charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia i zawartością glutenu. Dzięki tym właściwościom, rzemieślnicze ciasto jest gładkie i elastyczne, a po wypieczeniu staje się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie nadaje się produkcji pizzy każdego rodzaju w tym margherity, pizzy rzymskiej czy capricciosy. 

2. Najwyższej jakości składniki: pomidory San Marzano, mozzarella di Bufala

Kolejnymi obowiązkowymi elementami na pizzy neapolitańskie są najwyższej jakości sos pomidorowy i ser mozzarella. Ręcznie wyrobione ciasto należy posmarować sosem wykonanym z pomidorów San Marzano, które rosną w regionie Kampanii, w pobliżu Wezuwiusza. Za sprawą uprawy na żyznych ziemianach wulkanicznych mają aromatyczny słodko-kwaśny smak i intensywnie czerwony kolor. Posiadają minimalną ilość pestek, dzięki czemu sos ma gęstą konsystencje.

Do pizzy neapolitańskiej używa się kremowego sera z mleka bawolego (mozzarella di bufala) lub mleka krowiego (mozzarella fior di latte). Oba rodzaje ze względu na delikatny smak i wilgotną konsystencję idealnie komponują się z innymi dodatkami, takimi jak oliwa z oliwek, anchois, szynka parmeńska czy pikantny ser pecorino Romano. 

3. Pieczenie w piecu opalanym drewnem 

Autentyczną włoską pizzę neapolitańską powinno się  piec tradycyjną metodą w opalanym drewnem piecu w temperaturze około 430-485°C w czasie 60-90 sekund. Krótki czas pieczenia w tak wysokiej temperaturze sprawi, że brzegi będą chrupiące a środek wilgotny. Piec opalany drewnem nadaje plackowi charakterystyczny smak i aromat. 

4. Wygląd pizzy neapolitańskiej

W trakcie przygotowania klasycznej pizzy z Neapolu należy przestrzegać kilku zasad. Wygląd tradycyjnej pizzy neapolitańskiej odróżnia ją od innych rodzajów pizzy. Jest okrągła, a jej średnica nie przekracza 35 cm. Puszyste brzegi (cornicione) są grubsze i lekko przypalone. Ciasto jest lekkie, miękkie i elastyczne. Przygotowanie pizzy neapolitańskiej zgodnie z zasadami jest gwarancją unikatowego smaku i wyjątkowych doznań kulinarnych. 

Przeczytaj poradnik i dowiedz się: Czym się różni pizza neapolitańska od klasycznej? 

Czym pizza neapolitańska wyróżnia się na tle innych pizz?

Prawdziwa pizza neapolitańska wyróżnia się na tle innych wariantów tego smacznego placka charakterystycznym wyglądem, to znaczy wyrośniętymi i zarumienionymi brzegami z kilkoma czarnymi „bąblami” oraz mokrym i cienkim środkiem. Sposób i technika pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze w piecu opalanym drewnem nadaje ciastu wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. 

Wysokiej jakości produkty takie jak mąka pszenna typu ,,00”, sos pomidorowy i mozzarella di bufala to obowiązkowe składniki na klasycznej pizzy neapolitańskiej. Na pizzy znajdują się maksymalnie trzy dodatki, które harmonijnie łączą się w całość. Jej minimalistyczny wygląd podkreśla jakość składników i tradycyjny sposób przygotowania.

Dlaczego pizza napoletana jest tak ceniona wśród smakoszy pizzy?

Pizza neapolitańska ma długą i bogatą historię. Przez wiele osób uważana jest za symbol Włoch i całej kuchni włoskiej. Przepis na tę pizzę stał się bazą dla różnych innych odmian tego placka. 

Klasyczna pizza margherita uważana jest za jedną z dwóch tradycyjnych pizz neapolitańskich, obok pizzy Marinara. Margherita składa się z sosu pomidorowego, sera mozzarella i listków świeżej bazylii. Swoją kolorystyką przypomina barwy umieszczone na włoskiej fladze. Z kolei pizza Marinara jest klasyczną odmianą pizzy neapolitańskiej, która składa się z pomidorów, czosnku, oregano i oliwy z oliwek. To doskonała opcja dla osób na diecie roślinnej ze względu na to, że jest pozbawiona nabiału i jajek. 

Dowiedz się: Jakie są różnice między pizzą włoską, amerykańską i polską? 

Jakie rodzaje pizzy znajdziesz w Caprinew? 

Pizzeria Caprinew w Krakowie oferuje szeroki wybór pizz w różnych rozmiarach. To, jaki wariant tradycyjnego dania z Włoch wybierzesz zależy od twoich indywidualnych preferencji. W jednym z dwóch naszych lokali znajdziesz pizzę z różnymi składnikami warzywnymi i mięsnymi. Z kolei za pośrednictwem formularza zamawiania online można zamówić pizzę z dowozem.

Chcesz zjeść aromatyczną pizzę?
Przejdź do formularza zamawiania online i wybierz najlepszą pizzę dla siebie!

Przeczytaj na naszym blogu również:

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: