Pizza na śniadanie – czy lepiej smakuje następnego dnia?
Pizza z dostawą to danie, które chyba nigdy się nie znudzi. Choć zazwyczaj pochłaniamy je w ciągu kilku sekund, to zdarza się również tak, że zwyczajnie nie możemy przełknąć już ani jednego kawałka więcej i zostawiamy go na następny dzień. Czy odgrzewana pizza zjedzona kolejnego dnia – zwłaszcza na śniadanie – to dobry pomysł? Odpowiedź na to pytanie może zaskoczyć.
Pizza na śniadanie lepsza niż większość płatków śniadaniowych
Patrząc na te słowa, zapewne większość osób przeciera mocno oczy ze zdziwienia. Przecież od dziecka rodzice dawali nam standardowe śniadania, składające się z jajecznicy, kanapek czy płatków z mlekiem, a przy tym cały czas wmawiali, że takie właśnie dania są najlepsze i najzdrowsze. Głos w tej sprawie zabrała dietetyczka Chelsey Amer, według której pizza na śniadanie jest zdrowsza niż większość płatków śniadaniowych. Jak się okazuje, przeciętny kawałek pizzy i miska płatków śniadaniowych zawiera mniej więcej tyle samo kalorii. Przy czym pizza zawiera więcej wartości odżywczych oraz sporą dawkę protein, które zapewniają uczucie sytości przez cały ranek. Trudno się z tym nie zgodzić. W końcu większość produktów zbożowych sprzedawanych w sklepach to praktycznie sam cukier. W dodatku, jak podkreśla dietetyczka – płatki śniadaniowe zawierają tyle cukru, ile przeciętny baton. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich produktów zbożowych. Jedząc płatki owsiane bez dodatku cukru, możemy cieszyć się zdrowym śniadaniem każdego dnia.
Dlaczego pizza jest zdrowsza od płatków śniadaniowych?
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jakie wartości odżywcze posiada pizza. Odpowiednio przygotowana jest źródłem wielu witamin oraz mikroelementów. Dodatkowo naukowcy udowodnili, że pizza może chronić przed rakiem, ponieważ zawarty w niej sos pomidorowy jest doskonałym źródłem antyoksydantów: likopenu, witaminy C, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Antyoksydanty, które możemy znaleźć w takim placku, zabezpieczają przed rakiem przełyku, gardła i okrężnicy. Bez wątpienia są to rzeczowe argumenty przemawiające za tym, że pizza lepiej się sprawdzi na pierwszy posiłek w ciągu dnia niż miska płatków śniadaniowych. Oczywiście pizzy nie należy jeść na śniadanie codziennie, ponieważ warto różnicować źródła wartości odżywczych w ramach spożywanych posiłków.
Czy każda pizza nadaje się do jedzenia na śniadanie?
Aby pizza nie straciła swoich prozdrowotnych właściwości, musi być przede wszystkim świeża. Unikać należy typowych fast foodów, które nafaszerowane są polepszaczami smaku i konserwantami – mowa tutaj przede wszystkim o pizzach mrożonych, które są ogólnodostępne w supermarketach. Najlepszym wyborem na śniadanie będzie pizza przygotowywana samodzielnie lub zamówiona z dobrej pizzerii, takiej jak, chociażby Capri New w Krakowie. W naszym menu znajduje się wiele propozycji pizz w różnych rozmiarach – w końcu im większa pizza, tym więcej zostanie jej na następny dzień. Co więcej, można ją zamówić w atrakcyjnej, promocyjnej cenie, bez wychodzenia z domu, z dowozem pod wskazany adres.
Czy pizza faktycznie jest lepsza następnego dnia?
Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy pizza faktycznie jest lepsza następnego dnia. Wszystko zależy od naszych preferencji. Istnieje jednak liczne grono osób, którym pizza następnego dnia szczególnie smakuje. A wszystko za sprawą ,,chemii”. Między jedzeniem, które jest ze sobą połączone, ciągle zachodzą reakcje chemiczne, powodujące wzmocnienie smaku dania. Poszczególne składniki, które pomiędzy sobą oddziałują, nadają jej wyjątkowy smak, co sprawia, że chętnie wybieramy wczorajszą pizzę na śniadanie. Więc jeżeli nie mamy nawyku wychodzenia z domu bez śniadania, nic nie stoi na przeszkodzie, aby raz na jakiś czas pozwolić sobie zjeść kawałek wczorajszej pizzy.
Chcesz spróbować pizzy, która świetnie smakuje również następnego dnia na śniadanie?
Przejdź do formularza zamawiania online i zamów pizzę z dowozem pod wskazany adres
przejdź do systemu zamawiania
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Błonia, Cichy Kącik, Kleparz, Krowodrza i Łobzów, Miasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), Dębniki, Płaszów, Podgórze, Bonarka, Ruczaj, Ludwinów (os. Podwawelskie), Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Ciasto na pizzę, które podzieliło świat. Cienkie czy grube – które wybrać?Następny: Ranking najlepszych pizz dla wegetarian. Jaką bezmięsną pizzę zamówić? »