Najsmaczniejsza pizza
Jednym z miast, w których pizzerie wyrastają jak grzyby po deszczu jest Kraków. Pizza to nie tylko pożywny, ale także niezwykle smaczny posiłek, dlatego tez klientów nie brakuje. Może być wypiekana w różnych odmianach, a najczęściej stosowanymi dodatkami są:
- pomidory,
- pieczarki,
- cebula,
- żółty ser,
- szynka,
- tuńczyk i wiele innych.
Pizza neapolitańska
To jedna z najbardziej znanych odmian pizzy i jednocześnie wyjątkowo smaczna. Komisja Europejska w 2009 r. oznaczyła ją jako wyrób tradycyjny, który można wyrabiać tylko i wyłącznie według ścisłej receptury. Istnieją trzy odmiany pizzy neapolitańskiej:
- pizza marinara – jej główne składniki to pomidory, czosnek, oregano, oliwa z pierwszego tłoczenia,
- pizza Margherita – składa się z pomidorów, plasterków mozzarelli, bazylii oraz oliwy z pierwszego tłoczenia,
- pizza Margherita extra – jej skład to pomidory, mozzarella w okrągłych plasterkach z Campanii, bazylia, oliwa z pierwszego tłoczenia.
Większość tych składników jest typowo regionalna, dlatego też oryginalna pizza neapolitańska jest prawdziwym przysmakiem.
Inne odmiany pizzy
Najczęściej w Polsce podawane są pizze na cienkim placku, którego grubość nie przekracza 1 cm. Powinno być ono równomiernie wypieczone i kruche. Pizzę można jeść na ciepło lub zimno, a w niektórych restauracjach możliwe jest tworzenie własnej kompozycji składników, z których kucharz przygotowuje posiłek. Istnieją wszakże również inne odmiany pizzy, z których większość można skosztować jedynie we Włoszech, a są to:
- pizza sycylijska,
- pizza bianca,
- pizza typu Lazio.
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « KebabNastępny: Wygoda i wspaniały smak »