Kebab
Smaczne i sycące posiłki
W naszym kraju króluje przede wszystkim kuchnia polska, ale coraz większą popularność zyskują także potrawy egzotyczne i orientalne, wśród których największe powodzenie ma kebab. Kraków to miasto, w którym można go zjeść w niemal wszystkich odmianach. Większości smakoszy nazwa kebab kojarzy się głównie z bułką, nadziewaną opiekanym na rożnie mięsem, warzywami i sosami, czyli typowym fast foodem. To najpopularniejsza odmiana tej potrawy, ale okazuje się, że są jeszcze inne.
Rodzaje kebabów
Najbardziej znany i lubiany w Polsce jest döner kebap, co po turecku oznacza obracające się, pieczone mięso. Inne kebaby, których również coraz częściej można skosztować to:
- turecki şiş kebab – szaszłyk z pieczonego, z reguły mielonego mięsa,
- dürüm döner – kebab w placku Lawasz,
- kebab na talerzu z frytkami.
W typowo orientalnych restauracjach wybór jest o wiele większy, gdyż odmian kebaba jest ponad dwadzieścia i każda smakuje wybornie.
Danie na wynos
Na wynos najczęściej można zamówić typowy döner kebap, który składa się z:
- przaśnego chleba, pity lub bułki,
- skrawanej z pionowego rożna baraniny, cielęciny lub mięsa drobiowego,
- surówki warzywnej,
- sosów.
Z pewnością jest to danie naprawdę smaczne i przede wszystkim pożywne, ale ważne jest, by wybrać sprawdzonego dostawcę. Wszystkie składniki muszą być świeże, a potrawa dowieziona jeszcze ciepła, gdyż w przeciwnym wypadku raczej nie będzie nam smakować. Kebab najwygodniej jeść widelcem, który powinien być dostarczony razem z daniem.
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « KateringNastępny: Najsmaczniejsza pizza »