Kebab

Smaczne i sycące posiłki

W naszym kraju króluje przede wszystkim kuchnia polska, ale coraz większą popularność zyskują także potrawy egzotyczne i orientalne, wśród których największe powodzenie ma kebab. Kraków to miasto, w którym można go zjeść w niemal wszystkich odmianach. Większości smakoszy nazwa kebab kojarzy się głównie z bułką, nadziewaną opiekanym na rożnie mięsem, warzywami i sosami, czyli typowym fast foodem. To najpopularniejsza odmiana tej potrawy, ale okazuje się, że są jeszcze inne.

Rodzaje kebabów

Najbardziej znany i lubiany w Polsce jest döner kebap, co po turecku oznacza obracające się, pieczone mięso. Inne kebaby, których również coraz częściej można skosztować to:

  • turecki şiş kebab – szaszłyk z pieczonego, z reguły mielonego mięsa,
  • dürüm döner – kebab w placku Lawasz,
  • kebab na talerzu z frytkami.

W typowo orientalnych restauracjach wybór jest o wiele większy, gdyż odmian kebaba jest ponad dwadzieścia i każda smakuje wybornie.

Danie na wynos

Na wynos najczęściej można zamówić typowy döner kebap, który składa się z:

  • przaśnego chleba, pity lub bułki,
  • skrawanej z pionowego rożna baraniny, cielęciny lub mięsa drobiowego,
  • surówki warzywnej,
  • sosów.

Z pewnością jest to danie naprawdę smaczne i przede wszystkim pożywne, ale ważne jest, by wybrać sprawdzonego dostawcę. Wszystkie składniki muszą być świeże, a potrawa dowieziona jeszcze ciepła, gdyż w przeciwnym wypadku raczej nie będzie nam smakować. Kebab najwygodniej jeść widelcem, który powinien być dostarczony razem z daniem.

Zobacz pozostałe artykuły

Poprzedni: «
Następny: »