Jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się do pizzy?
Prawie każdy jest w stanie wymienić składniki niezbędne do dobrej pizzy, niezależnie od tego czy preferuje wersję wegetariańską, czy mięsną. Co do zasady podstawą jest pyszne ciasto, do tego odpowiedni sos, ulubione warzywa i dodatki mięsne, a całość posypana serem. Chociaż ogólny przepis może nie jest zbyt skomplikowany, geniusz, oprócz oczywiście świeżych składników, tkwi w przyprawach. Zaufaj nam, pizza nie będzie nawet w połowie tak dobra, jeśli nie będzie miała konkretnych ziół. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jakich przypraw użyć, aby podkreślić smak pizzy.
Dlaczego warto stosować różne przyprawy do pizzy?
Mieszanki przypraw w pizzy odpowiadają za podbicie smaku, nadanie indywidualnego charakteru oraz czynią danie niezwykle aromatycznym. Co więcej, wybrane przyprawy korzenne i ziołowe wpływają na wartość odżywczą potraw, poprzez poszerzenie ich składu o witaminy i minerały. Ponadto pełnią wiele ważnych funkcji, np. wspierają procesy trawienne. Niewiele osób o tym wie, ale niektóre zioła wykazują także działanie antyoksydacyjne lub bakteriobójcze.
Jakie są najlepsze przyprawy do pizzy? Przegląd propozycji
To niesamowite, co odrobina przypraw może dodać do pizzy. Odpowiednio dobrane pozwalają stworzyć całkowicie oryginalne połączenie lub zachować tradycyjny włoski smak. Poznaj przyprawy, których nigdy nie powinno zabraknąć w kuchni.
#1 Sól i pieprz
Można pomyśleć, że w przypadku pizzy, standardowa sól i pieprz nie są konieczne. Nic bardziej mylnego – to jedne z najlepszych przypraw do tego dania. Trudno wyobrazić sobie smaczne ciasto bez odrobiny soli. Podobnie jest z sosem do pizzy. Ta magiczna kombinacja składników pomaga wydobyć prawdziwy smak potraw, jednocześnie dodając odrobinę przyjemnej pikanterii. W przypadku soli, ale także każdej innej przyprawy, ważne jest, aby pamiętać o umiarze i z nimi nie przesadzić.
#2 Oregano
Niewiele składników uzupełnia sos na bazie pomidorów tak jak oregano. Ten tradycyjny dodatek o lekko gorzkawym, intensywnym smaku to idealne zioło do pizzy. Doskonale komponuje się z oliwkami i dodatkami mięsnymi, które są podstawą włoskiej kuchni oraz z przyprawami, takimi jak bazylia, pieprz i tymianek. Można użyć suchego lub świeżego oregano, w zależności od tego, co mamy aktualnie dostępne w kuchni. Rewelacyjnie łączy się z pepperoni i szpinakiem. Jeśli te dwa składniki są naszymi ulubionymi, nie można zapomnieć o dodaniu sporej ilości oregano, aby uzyskać połączenie o znakomitym smaku.
#3 Bazylia
Oregano i bazylia są w zasadzie kuzynami, należącymi do rodziny miętowych. Obie przyprawy są podobne, do tego stopnia, że można użyć bazylii w prawie każdym przepisie, w którym wykorzystuje się oregano. Zioła uzupełniają się wzajemnie i najlepiej komponują się z pikantnymi składnikami, powszechnie używanymi do robienia pizzy. Bazylię od oregano odróżnia silny słodki aromat. Dodana do pomidorów i mozzarelli tworzy niemal idealne, orzeźwiające połączenie.
#4 Tymianek
Do przypraw, które podkreślą smak pizzy, bezapelacyjnie należy tymianek. Za sprawą tymolu (lotny olejek) cechuje się on odświeżającym smakiem. Jego delikatny aromat, przypominający goździki, bardzo dobrze uzupełnia na pizzy dodatki mięsne, takie jak szynka lub kiełbasa. Co więcej, tymianek, tak jak bazylia, wspiera procesy trawienne i funkcjonowanie jelit.
#5 Cząber
Podobnie jak tymianek, wyrazisty i lekko pikantny smak daniom nadaje cząber. Doskonale sprawdza się do przyprawienia mięsa z drobiu, które stanowi zwykle mało wyrazisty dodatek do pizzy. Ponadto tworzy udany duet z papryką. Dlatego pizza z kurczakiem, papryką i mozzarellą powinna koniecznie być dopełniona przyprawą w postaci cząbru. Z zalet tego zioła warto jeszcze wymienić pobudzenie procesu przemiany materii i wzmożone trawienie tłuszczu.
#6 Rozmaryn
Rozmaryn będzie ulubioną przyprawą do pizzy wszystkich osób, którym zależy na mocnym, wyrazistym dodatku. Ze swoim silnym, sosnowym smakiem i pikantnym, drzewnym zapachem, doskonale dopełnia warzywa na pizzy. Jednak mocny smak tego zioła może przyćmić pozostałe składniki, dlatego należy używać go ostrożnie.
#7 Pokruszone płatki czerwonej papryki
Dodanie rozgniecionych płatków czerwonej papryki jest obowiązkowe dla miłośników pizzy, którzy szukają w potrawie odrobiny ostrego smaku. Co ciekawe, pizza z zasady powinna być bardzo łagodnym daniem. Jednak dla osób, które na co dzień jedzą pikantne posiłki, może wydawać się nieco mdła. Płatki czerwonej papryki są również doskonałym uzupełnieniem zwykłych składników pizzy, takich jak tarty ser, warzywa i mięso. Ponadto tłuszcze znajdujące się w pepperoni lub kiełbasie, jak również nabiał zawarty w serze, przyspieszają rozkład kapsaicyny, dzięki czemu pizza nie staje się zbyt ostra.
Smak pizzy można podkreślić, sięgając po wiele różnego rodzaju przypraw. Oprócz wyżej wymienionych ziół, aromat roztopionego sera i sosu pomidorowego można uatrakcyjnić, dodając kolendrę, pieprz ziołowy, gorczycę, mieloną paprykę czerwoną czy curry.
Jak łączyć przyprawy na pizzy?
Nie ma ściśle określonych zasad mówiących o tym, jakie połączenie przypraw będzie idealne dla określonego typu pizzy. W miksowaniu sproszkowanych ziół należy kierować się wyczuciem i przede wszystkim zachować umiar, szczególnie przy intensywnych dodatkach. Celem jest podkreślenie smaku pizzy, a nie przykrycie go pod warstwą przypraw.
Idealnie dobrane przyprawy na pizzy z Capri New
Nie lubisz gotować lub nie masz czasu na przygotowanie samodzielnie pizzy w domu? Zamów pizze z dowozem w Krakowie z pizzerii Capri New. W ofercie dostępne są pizze z idealnie dobranymi przyprawami i składnikami, ale również burgery, makarony, dania obiadowe, a dla osób wiecznie na diecie – smaczne sałatki. Wybrane potrawy można szybko i wygodnie zamówić telefonicznie lub za pomocą formularza online dostępnego na naszej stronie.
Przekonaj się, jak wiele kombinacji przypraw można znaleźć na pizzy.
Przejdź do formularza zamawiania online i zamów ulubioną pizzę z menu
przejdź do systemu zamawiania
Przeczytaj na naszym blogu również:
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Kleparz, Cichy Kącik, Błonia, Miasteczko AGH , Kazimierz, Stare Miasto, Azory, Żabiniec, Grzegórzki, Krowodrza i Łobzów, Dębniki, Płaszów, Podgórze, Płaszów, Bonarka, Ruczaj, Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Ludwinów (os. Podwawelskie),Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « 4 dodatki do makaronu, które nie tuczą!Następny: Czy wegetariański burger jest zdrowszy od mięsnego? Poznaj prawdę »