Co powinna mieć włoska pizza
Włoska pizza w Polsce
Jak wiadomo pizza jest jednym z najpopularniejszych dań zamawianych w restauracjach i barach. Pizzerie w każdym mieście wyrastają jak grzyby po deszczu. Nie dziwi, zatem fakt, że do wyboru są różne rodzaje pizzy. Jednak gdzie jest najlepsza pizza? Kraków jest jednym z miast w Polsce, gdzie można rozpocząć poszukiwania najlepszego smaku, gdyż znajduje się tutaj wiele restauracji serwujących ten przysmak, prowadzonych przez rodowitych Włochów. Dlatego też możemy skosztować oryginalnych przysmaków rodem z Półwyspu Apenińskiego, takie jak:
- Pizza Marinara
- Pizza Bianco
- Pizza Margarita i wiele innych
Odrobina historii
Niewiele osób wie, że pizza, podobnie jak spaghetti carbonara była z początku daniem „dla biedoty”, gdyż była przygotowywana z prostych składników, które były dostępne nawet dla ludzi żyjących skromnie. Jej wersja przygotowywana w Neapolu jest obecnie uznana za produkt regionalny i aby posmakować tego rodzaju pizzy niestety musimy wybrać się do Włoch. Jednakże istnieje wiele innych rodzajów pizzy, których możemy posmakować bez problemu w naszym kraju.
Bogactwo dodatków
Pizza to przede wszystkim odpowiednio wyrobione ciasto. Jednakże nie było by dobrej pizzy bez dodatków. Tak naprawdę nie ma tutaj żadnych ograniczeń, jednakże jest kilka rzeczy, które Polacy bardzo chętnie wybierają do umieszczenia na wierzchu zamawianych dań. Są to przede wszystkim:
- pieczarki
- kurczak
- papryka
- szynka
- ser
- owoce morza.
Upieczone pizze często posypywane są przyprawami charakterystycznymi dla kuchni włoskiej takimi jak oregano czy bazylia.
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Polecamy obiady na telefonNastępny: Pizza na telefon »