7 cech, jakimi powinna wyróżniać się dobra pizza
Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaka powinna być dobra pizza. Otóż każdy z nas ma inne gusta i preferencje co do jej smaku. Popularna pizza Hawajska z ananasem uwielbiana przez jednego, niekoniecznie będzie smakować drugiemu. Jednak niezależnie od tego, jakie dodatki do pizzy wybierzemy, istnieje kilka pewnych cech, dzięki którym można poznać, że pizza warta jest konsumpcji. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.
#1 cecha dobrej pizzy: chrupiące ciasto
Podstawą każdej pizzy jest ciasto, które powinno być przede wszystkim świeże i kruche. Jak to osiągnąć? Otóż cała tajemnica tkwi w dobrej jakości mące oraz świeżych drożdżach. Co więcej, to przygotowywanie ciasta do pizzy na bieżąco gwarantuje, że jest ono odpowiednio wyrośnięte, kruche i puszyste. Ciasto do pizzy powinno być cieniutkie, choć tutaj gusta są zróżnicowane. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nadmiar ciasta drożdżowego nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ taki placek zapchałby już po kilku kęsach, a jego składniki ,,zginęłyby” i nie byłyby odpowiednio wyczuwalne. We Włoszech jada się pizzę zarówno na cienkim, jak i grubszym spodzie – to kwestia zróżnicowanych upodobań. Zawsze jednak ciasto jest bardzo delikatne w smaku, nie zapycha i nie dominuje nad całością.
#2 cecha dobrej pizzy: świeże składniki
Kolejną, szalenie ważną cechą, po której poznać dobrą pizzę, jest jakość składników znajdujących się na drożdżowym placku. Świeże i dobrej jakości składniki są absolutną podstawą każdej pizzy. Chcąc mieć grupę stałych klientów, którzy chętnie wracają do naszego lokalu, a co więcej polecają go innym – trzeba pamiętać o tym, aby nigdy nie brakowało soczystych pomidorów, świeżej mozzarelli, pachnących szynek czy mięs prosto od sprawdzonych dostawców. To takie dodatki sprawiają, że pizza smakuje wyjątkowo, a klienci chętnie wracają do lokalu lub zamawiają pizzę na telefon.
#3 cecha dobrej pizzy: ciągnący i rozpływający się w ustach ser
Niebywale ważnym składnikiem pizzy jest ser. Nie może to być produkt seropodobny, a prawdziwy ser, który będzie się ciągnął i rozpływał w ustach. Wśród serów oczywiście prym wiedzie mozzarella, dzięki której pizza przypomina prawdziwe przysmaki prosto ze słonecznych Włoch.
#4 cecha dobrej pizzy: dobrze wypieczone ciasto do pizzy
Smaczną pizzę poznać po dobrze wypieczonym cieście. Doświadczony kucharz wie, w jakiej temperaturze należy wypiekać ciasto, by było ono idealne. Co więcej, ciasto do pizzy powinno być wyrabiane rękami, ponieważ wtedy nie będzie odchodzić od ścianek i nie przyklei się do dłoni. Uformowane już placki nie mogą zbyt długo czekać na upieczenie, bo mogłoby to skutkować ich przerośnięciem.
#5 cecha dobrej pizzy: szybka dostawa
Chyba każdy zgodzi się z tym, że nie ma nic gorszego, jak długie oczekiwanie na pizzę, co skutkuje tym, że pizza jest zimna i twarda. Nie ma co ukrywać, ale taka pizza nie jest w stanie spełnić oczekiwań klientów. Na szczęście pizzeria Capri New w Krakowie dba o to, aby dowozy pizzy pod wskazany adres były organizowane sprawnie, a pizza trafiała w ręce klientów świeża i jeszcze ciepła.
#6 cecha dobrej pizzy: wygodny sposób zamawiania
Czym jeszcze powinna wyróżniać się dobra pizza, a co za tym idzie lokal, który ją serwuje? Przede wszystkim tym, aby wychodzić klientom naprzeciw. W dobie internetu, gdzie wiele rzeczy załatwiamy online, ważne jest, aby umożliwić zamawianie pizzy online. To spore udogodnienie i duża wygoda, zwłaszcza że wypełnienie formularza zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo świadczy to o tym, że dany lokal idzie z duchem czasu.
#7 cecha dobrej pizzy: atrakcyjne promocje na pizzę
Dobre lokale z reguły chętnie oferują różnego rodzaju rabaty i promocje na pizzę. Jest to sposób na przyciągnięcie klienta, a również wyróżnienie się spośród konkurencji, której – jak wiadomo nie brakuje. Rabaty pozwolą zaoszczędzić na ulubionych potrawach.
Chcesz mieć pewność, że zamawiasz smaczną pizzę? Zamów ją w Capri New. Przejdź do formularza zamawiania online i wybierz adres dostawy.
przejdź do systemu zamawiania
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Błonia, Cichy Kącik, Kleparz, Krowodrza i Łobzów, Miasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), Dębniki, Płaszów, Podgórze, Bonarka, Ruczaj, Ludwinów (os. Podwawelskie), Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « 5 pomysłów na pizzę „kompozycja własna”. Jakie połączenia składników pasują do siebie?Następny: Ranking popularności pizzy – jakie rodzaje pizzy są najczęściej zamawiane? »