Ile rodzajów ma pizza
Najlepsza pizza w Małopolsce
Jak wiadomo kuchnia włoska ma w naszym kraju wielu fanów. Co rusz otwierają się restauracje, które serwują dania rodem z Półwyspu Apesińskiego takie jak lasagne, spaghetti czy pizza. Ruczaj jest jednym z regionów Krakowa, gdzie mnogość włoskich restauracji powoduje, że każdy nawet najbardziej wybredny klient znajdzie ofertę, które w pełni zadowoli jego gusta.
Ogromna różnorodność
Oczywiście pizza, pizzy nierówna. Jest wiele rodzajów tego dania i poszczególne restauracje często specjalizują się w przygotowywaniu jakiejś konkretnej wersji „placka z dodatkami”. Ich klienci mogą wybierać pośród:
- pizzy bianco;
- pizzy tradycyjnej;
- pizzy calcone;
- pizzy sycylijskiej
- i wielu, wielu innych rodzajów.
Zupełna dowolność panuje także, jeśli chodzi o dodatki do pizzy, chociaż w naszym kraju najpopularniejsze są te, których na co dzień używamy w naszej kuchni, czyli wszelkiego rodzaju sery, wędliny, w tym szynka, salami, peperoni, czy boczek i warzywa takie jak papryka, pomidory. Czasami też kucharz rozbija na cieście jajko, które ścina się w czasie pieczenia.
Na miejscu czy na telefon?
Wiele osób ma dylemat czy lepiej wybrać się do restauracji, czy zamówić pizzę do domu? Oczywiście, jakość jedzenia nie zmienia się w zależności czy będziemy jeść je w lokal czy we własnych czterech kątach. Zastanawiając się nad wyborem miejsca trzeba wziąć pod uwagę czy chcemy spędzić romantyczny wieczór z ukochaną osobą, czy też wolimy obejrzeć film w domu a pizza ma być jedynie przekąską.
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Pizza na telefonNastępny: Jak wygląda najlepsza pizzeria »