Jakie mięso najlepiej pasuje do burgera?
Na czym polega sekret idealnego burgera? Na odpowiednim doborze składników. Mięso nie może przyćmić dodatków, a dodatki nie mogą spowodować, że aromat mięsa będzie niewyczuwalny. To właśnie mięso jest najważniejszym składnikiem burgera. Odpowiednio dobrane i przyrządzone sprawi, że będzie on smakował wyjątkowo. Dziś podpowiadamy, jakie mięso najlepiej pasuje do burgera.
- Na burgery najlepsze będzie dobrze ukrwione i lekko przerośnięte tłuszczem mięso wołowe.
- Mięso na burgery powinno pochodzić z odpowiednich części tuszy wołowej (udziec wołowy, antrykot, rostbef).
- Dobrze przyrządzona wołowina jest soczysta i rozpływa się w ustach.
Jakie mięso do burgera?
Do burgera najlepiej pasuje wołowina. Może to być udziec wołowy, antrykot, rostbef. Niektórzy wykorzystują też mostek bądź rib eye. Mięso musi być świeże i wysokiej jakości. Przed procesem smażenia powinno składać się z od 20 do 30% z tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku. Aby mieć pewność, że mięso jest wysokiej jakości, powinno być zakupione w kawałku, a następnie samodzielnie zmielone.
Dlaczego wołowina najlepiej pasuje do burgera?
Wołowino to mięso, które możemy jeść na surowo – nie ma ryzyka, że zarazimy się tasiemcem, nawet jeżeli wybierzemy wariant mocno krwisty, choć najbardziej typowy i klasyczny stopień wysmażenia w burgerze to medium-rare, czyli średniokrwisty. Gdy przegryziemy, taki kotlet w środku będzie delikatnie różowy. Wołowina jest soczysta, krucha, miękka i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie jest sucha, dzięki czemu można ją poddać odpowiedniej obróbce cieplnej, w tym wypadku będzie to proces grillowania, i nie straci ona swoich walorów smakowych.
Czy można serwować burgery z innym mięsem niż wołowina?
Niektórzy decydują się na połączenie mięsa wołowego z wieprzowiną, np. łopatką lub szynką. Jeszcze inną możliwością jest przygotowanie burgerów z drobiu (z kurczaka lub indyka). Alternatywą dla mięsa są burgery przygotowywane z ryb, czyli tzw. fishburgery. Do ich przyrządzenia najczęściej wykorzystuje się mięso z dorsza, miruny czy tuńczyka.
Jak widać, w burgerach mogą znaleźć się różne gatunki mięsa, jednak najlepsze burgery serwowane są z mięsem pochodzącym tylko ze szlachetnych elementów tuszy wołowej.
Wołowinę grillujemy, a nie gotujemy
Dobry burger przed podaniem powinien być grillowany. Bez względu na to, na jakim grillu jest przyrządzany – elektrycznym, gazowym czy opalanym węglem drzewnym – ważna jest odpowiednia temperatura. Temperatura na ruszcie nie może być zbyt niska, ponieważ nie pozwoli na zamknięcie powierzchni zewnętrznej burgera i prowadzi do utraty smacznych soków. Najlepiej, gdy mięso ma delikatnie skarmelizowaną, ale nie spaloną powierzchnię. Dobra wołowina obroni się smakiem, dlatego sama w sobie nie potrzebuje wielu dodatków. Tak naprawdę wystarczy sól oraz świeżo zmielony pieprz, by ją doprawić.
Jakie jeszcze inne dodatki dobrać do burgera?
Bułka oraz wszelkie dodatki, w tym także sos, dopełniają smak burgera. Do burgerów najlepiej pasują bułki pszenne. Jeżeli chodzi o dodatki, to możliwości są naprawdę spore. Zacznijmy od najbardziej standardowego zestawu dodatków do burgera:
- sałata – ważnym składnikiem burgerów jest sałata pokrojona w plastry;
- plasterek świeżego pomidora;
- pikle, czyli ogórki konserwowe o delikatnym, lekko słonawym smaku;
- czerwona cebula – jest słodsza od żółtej, chrupiąca i doskonale nadaje się do karmelizowania;
- sosy – najpopularniejszymi sosami do burgerów są: połączenie majonezu oraz ketchupu i sos BBQ o nieco wędzonym smaku. Sos ma za zadanie podkręcić smak dodatków.
Oczywiście dodatków to burgerów jest znacznie więcej. Te wyżej wymienione składają się na tzw. wersję podstawową. W dobrych restauracjach zwykle burgery serwowane są w kilku wariantach do wyboru.
Gdzie zjeść smacznego burgera wołowego?
Od kilku lat można zauważyć, że w Krakowie otwiera się wiele miejsc, gdzie można zjeść burgery. Jednym z nich jest lokal Capri New, z którego zamówisz burgera z dowozem pod wskazany adres. Obszar dostawy jest naprawdę spory i obejmuje niemal cały Kraków. Burgery ze 100% wołowiną występują w kilku wersjach smakowych do wyboru. W menu znajdziesz m.in. Burgera Classic, BBQ, z mozzarellą czy awokado. Jest więc w czym wybierać.
Nie wiesz, jak rozpoznać dobrego burgera? Zapraszamy do lektury artykułu: 5 cech, po których poznasz dobrego burgera.
Chcesz zjeść soczystego burgera ze 100% wołowiną?
Przejdź do formularza zamawiania online i zamów go z dostawą pod wskazany adres
przejdź do systemu zamawiania
Złożenie zamówienia przez naszych klientów zajmuje MNIEJ NIŻ 3 MINUTY
Pizzę dowozimy w takie rejony Krakowa jak: Centrum (śródmieście), Stradom, Błonia, Cichy Kącik, Kleparz, Krowodrza i Łobzów, Miasteczko AGH (akademiki), Kazimierz, okolice Rynku (Stare Miasto), Azory, Żabiniec, Grzegórzki (Dąbie), Dębniki, Płaszów, Podgórze, Bonarka, Ruczaj, Ludwinów (os. Podwawelskie), Zabłocie, Kurdwanów, Łagiewniki, Zakrzówek, Bronowice, Salwator i Zwierzyniec oraz osiedla Bronowice Nowe (os. Widok), Widok-Zarzecze, Salwator City
Zobacz pozostałe artykuły
Poprzedni: « Czy makaron jest kaloryczny? Poznaj prawdę!Następny: Kolacja fit na szybko – co zjeść? »